onsdag 19 juni 2013

Överlevare 3

image
Och här växer det också! Sälgen skjuter nya skott både fram och bak och ovanpå. Bra tycker vi. Men vi tänkte försöka hålla efter den lite så att det blir en buske och inte ett jätteträd.

Överlevare 2

image
För några veckor sedan tog jag bort presenningarna som täckt delar av trädgården för att kväva ogräs och ge oss möjlighet att odla grönsaker och blommor. Mycket verkar ha dött, en del grönt syns dock. Mest livskraftigt verkar någon slags fräken vara. Det växer fullt med rävsvansliknande saker i högönsklig välmåga i vårt blivande trädgårdsland. Jaja. Ogräsrensning är ju trots allt en ganska trevlig hushållssyssla.

Överlevare

image
Vi grävde bort en stor ribesbuske och satte ett plommonträd där istället. En av rotklumparna lade jag direkt på marken där det är tomt nu efter sälgen. Den har tagit sig och är nu en rejäl, frodig planta som säkert kommer att pryda sin plats längs med vägen. Resten slängde vi på jordhögen med all fuljord vi får efter allt vårt grävande och som vi har till utfyllnad när vi försöker forma trädgården som vi vill ha den. Den växer också så det knakar. En liten tufs blommar till och med! Och i gräsmattan runt hålet där den växte förut kommer det massor med nya skott. Men de får gräsklipparen ta hand om. Om någon vill ha en liten bit av vår överlevare är det bara att komma och hämta!

söndag 16 juni 2013

Honungsskivling

Mitt på gården, framför stora huset står den här lönnen. Vi älskar den och är så glada att någon för mycket, mycket länge sedan bestämde sig för att plantera den just där, men redan vår första sommar tyckte vi att barken såg lite mysko ut på sidan som vetter mot stora huset. Den var så mörk, nästan svart. En vän lyfte lite på barken där den satt löst vid det svarta och såg vita trådar under. Mögel tänkte vi då.
I år har de svarta fälten spridit sig, man kan se det äldsta till vänster på stammen här ovanför. Likadant ser det ut på flera ställen runtom trädet. Dessutom upptäckte jag att det var något blött på barken i det svarta området. Jag kände på det med fingrarna och det var inte bara blött, barken är som gelé. Gelén luktar vedervärdigt.
Nu har jag googlat och tagit reda på så mycket jag kan och all information pekar åt samma håll. Honungsskivling. Jag har inte sett några svampkroppar, men det gör man tydligen inte alltid. Om det stämmer så måste trädet bort. Dessutom måste hela rotsystemet bort, hur nu det ska gå till, det skulle innebära att vi skulle få gräva upp halva trädgården. Rötterna går troligtvis in under huset också, och där kan vi ju inte gräva.
Planen är att flytta alla perennerna till någon annan rabatt till hösten och att göra en ny rosrabatt till Gammel-Hannas rosor. Rosorna satte hon vid sidan av lönnen för drygt 100 år sedan och de måste ju bara räddas! Sedan får vi väl ta ut en arborist och ta ner trädet. Det blir en sorgens dag, men vi kan inte ha ett ruttnande träd precis framför huset.
Lite rädda är vi att honungsskivlingen ska smitta ner hela trädgården. Den verkar vara invasiv när man läser om den. Usch, att ett gammalt hus och en trädgård skulle ge så mycket oro!