måndag 25 februari 2013

Kärt barn har många namn

 

Fattigmansspis, fattigmans kakelugn eller rörspis. Ja, kalla den vad du vill, men det är en sådan det är. Vi har haft våra funderingar åt det hållet, men nu vet vi. Vi tycker att den är fantastiskt fin, men den fungerar inte. Den är sprucken både här och där och skorstenen är inte heller vad den borde vara. Lilla huset står ju ouppvärmt hela vintern, vi stänger av vattnet dit ut, så när man kommer kan det vara rejält kallt inne. Utetemperatur, det vill säga lika många minusgrader inne som det är ute. Skorstensmannen rekommenderade därför att vi sätter in en kassett och stoppar ner ett rör i skorstenen. Vi hade varit inne på en liknande lösning själva, så det blir nog så. Det innebär att vi måste göra öppningen i ugnen lite större för att passa in en Keddykassett, men skorstenen kan få se ut precis som den gör. Han rekommenderade också att vi skulle plocka bort fågelboet ur skorstenen... Haha, undrar när någon eldade i Lilla huset senast? Alternativet att plocka ner hela alltet och mura upp den igen, ny skorsten känns inte aktuellt. Dessutom funkar kassett tydligen bättre när det är så stora temperaturskillnader som det blir i Lilla huset. Tänk vad varmt och mysigt det kommer att bli därinne!

 

Vårvinterljus

 

Idag gick jag runt lite i trädgården och njöt av det förunderligt vackra vårvinterljuset. Harens spår i iskall snö, lystern av de ljust faluröda laduväggarna och björkarnas kala grenar mot den blåblåa himlen.

 

Skorstensmannen

Idag kommer Skorstensmannen. Den öppna spisen i Lilla huset är utdömd av sotaren, men vi vill väldigt gärna få igång den igen. Det ska bli spännande att höra vad han säger. Spisen är av en modell vi inte känner igen sedan tidigare men kanske kan Skorstensmannen berätta något om den. Inne i spisens bakkant sitter två (har varit tre) vita skivor. Keramik kanske? Det står Krona och 12 73 på dem tror jag. Till höger och vänster sitter skivor som sitter fast med märlor eller något liknande. Det är liksom inte en hel murad insida som det brukar. Baksidan av murstocken är synlig ute i köket och den tycker vi är fin som den är. Men opraktisk, eftersom det rasar gammalt bruk från den hela tiden. Lite tråkigt att ha ett sandtag på köksgolvet. Kanske kan man behandla baksidan på något sätt så den slutar smula?


lördag 23 februari 2013

Julen varar ända till påska. Nästan.


Den som väntar på något gott... Ja, vad ska man säga om den här amaryllisen? Först nu behagar den visa färg. Stjälken är ungefär 14 cm hög. Eller lång. Eller kort?

söndag 17 februari 2013

Vårlig pelargonöversyn


Idag samlade jag ihop alla husets pelargoner. Det var dags för den årliga och vårliga översynen. Av de 30 krukor jag hade är det nu bara 19 stycken kvar. En del hade helt enkelt dött den bleka döden under vintern och några andra har jag samplanterat i lite större krukor. Skönt med lite färre pelargoneländen tycker en del. Skönt med lite mer plats för nya pelargoner tycker andra. Så olika kan man se på tillvaron tydligen!
Nu står de minsta och ynkligaste i det bästa fönstret. Här brukar pelargoner trivas och frodas. De andra får samsas om utrymmet i några andra fönster, de flesta står i hörnet bakom min fåtölj. Om ett par veckor är det dags för gödning och några långa, rangliga saker ska knipsas av. Då får jag fler sticklingar som också ska få plats. Några sticklingar blev det redan idag, men de andra får vänta lite till.